שאלות ותשובות
זכויות העובד חלות עליו גם בתהליך הקבלה לעבודה. כל עובד זכאי לייחס שוויוני בתהליך זה, ועל המעסיק חל איסור לבצע אפליה. כלומר, התייחסות שונה לאדם בשל מינו, גילו, גזעו, דתו, עמדתו הפוליטית או כל מאפיין אישי אחר, הינה בגדר עברה על החוק. עובד שנתקל באפליה אסורה בתהליך הקבלה לעבודה רשאי לתבוע פיצויים מהמעסיק.
על תנאי העבודה להיות מפורטים במסמך כתוב, אותו המעסיק מחויב למסור לעובד עד 30 ימים מיום תחילת העבודה, או עד שבעה ימים מתחילת העבודה כשמדובר בנער. המסמך חייב להכיל פרטים אודות זהות המעסיק והמועסק, תאריך תחילת העבודה, תיאור תפקיד העובד, שכר, אופן תשלום, אורך יום העבודה ותנאים סוציאליים הניתנים לעובד. במידה ונחתם חוזה בין שני הצדדים, ביכולתו להחליף מסמך זה, בתנאי שמפורטים בו כל הסעיפים שהוזכרו.
כל עובד זכאי לשכר בגובה שכר מינימום לפחות. שכר המינימום תלוי באופן ההעסקה ומתעדכן מעת לעת. בעוד ששכרם של נערים משתנה בהתאם לגילם, שכרם של עובדים מגיל 18 ומעלה הינו אחיד. שכר מינימום למבוגר, נכון לאפריל 2016, עומד על 25 ₪ לשעה, או 4,650 ₪ לחודש עבודה בן 43 שעות. חשוב לשים לב כי עבודה בענפים מסוימים מזכה בשכר מינימום גבוה יותר. יתרה מכך, עבודה מעבר לשעות הקבועות בחוק מזכה בגמול עבור שעות נוספות.
חשוב לדעת כי לא כל העובדים זכאים לתשלום של שעות נוספות. כך למשל, שוטרים, אנשי צוות אוויר ועובדים נוספים המחויבים לעבודתם גם מחוץ לשעות העבודה הרגילות – לא זכאים לגמול זה. פרטים נוספים על הזכאות תוכלו למצוא באתרנו, בעמוד העוסק בנושא.
12% נוספים על חשבונו. בכל מקרה, העובד זכאי לבחור את סוג הביטוח הפנסיוני בו הוא מעוניין ואת החברה בה יתנהל הביטוח. חשוב לדעת כי בענפים מסוימים קיימים הסכמים אשר מעניקים לעובדים תנאים משופרים. אם אינכם בטוחים אילו צווי הרחבה והסכמים קיבוציים חלים עליכם, תוכלו לפנות לחברת זכויות לבירור דרך עמוד "צור קשר".